Algemeen

Laat je verwonderen door de prachtige werken van Giuseppe Penone

Op zondag 15 januari bezocht in Museum Voorlinden in Wassenaar. Tot het eind van de maand is hier de overzichtstentoonstelling van de Italiaanse arte-overakunstenaar Giuseppe Penone (1947) te bewonderen.

Giuseppe Penone is een Italiaanse kunstenaar, geboren in Garessio, Italië, in 1947. Hij is vooral bekend om zijn werken die de relatie tussen mens en natuur onderzoeken, waarbij hij vaak gebruik maakt van bomen als symbolen van groei, leven en transformatie. 

Penone is een kunstenaar die de natuur en de menselijke interactie met de natuur centraal stelt in zijn werk. Door bomen als symbolen te gebruiken, onderzoekt hij de fragiliteit en de kracht van de natuur en de manier waarop deze ons als mensen kunnen inspireren en transformeren.

Hieronder een aantal foto’s van het werk van Guiseppe Penone die ik op 15 januari heb gemaakt. 

Ripetere il bosco (Repeating the Forest)

Wat een monnikenwerk moet dit geweest zijn. Penone heeft de boomstammen letterlijk afgepeld waardoor hij terug in de tijd ging en uitkwam bij de jongere versie van de bomen. 

 Spazio di luce (Space of Gold)

Een aantal bronzen holle boomstammen met aan de binnenzijde bladgoud.

Albero di 12 Metri

Een van zijn meest bekende werken is de “Albero di 12 Metri” (12 meter hoge boom), een sculptuur van een enorme boom waarvan de stam en takken bedekt zijn met een laagje goud. Dit werk werd gemaakt in 1980 en is sindsdien te zien geweest op verschillende internationale tentoonstellingen en deze keer in de tuin van Museum Voorlinden stond.

 Propagazione (Propagation)

In dit werk vergelijkt Penone zijn vingerafdruk met de jaarringen van een boom. Ze lijken niet alleen op elkaar qua vorm, maar ze onthullen ook beiden iets over de identiteit van respectievelijk mensen en bomen.

Written by
Jan Willem de Groot

Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.

Related Articles

AlgemeenReizenVideo's

Leaves of Legacy

"Leaves of Legacy - Historical Trees Shaping Our Future" is a compelling...

AlgemeenReizen

‘Come un seme a Primavera: Resistenza e Rinascita’

Onlangs mocht ik namens Terra Nostra in het Italiaanse Faenza een presentatie...

Algemeen

Nominatie Greenfluencer 2023

Jan Willem de Groot nam dit jaar het stokje over van de...

AlgemeenReizen

Staan er bomen in Venetië?

In oktober 2023 bezocht ik het Italiaanse Venetië. Het bezoek vond plaats...