Home Algemeen ‘Come un seme a Primavera: Resistenza e Rinascita’
AlgemeenReizen

‘Come un seme a Primavera: Resistenza e Rinascita’

Presentatie in Faenza, Italië

In december mocht ik namens Terra Nostra een presentatie verzorgen in het prachtige Faenza. Het was mooi om het podium te mogen delen met goede bekenden als Stefania Gasperini, Giovanni Morelli en Francesco Ferrini en om zoveel gepassioneerde Italiaanse collega’s te ontmoeten. Dat maakte de lange, maar prachtige, treinreis naar het noorden van Italië de moeite waard.

Rinascita
In mei van dit jaar vonden grote overstromingen plaats in het noorden van Italië. Als gevolg van hevige regenval traden verschillende rivieren buiten hun oevers en de gevolgen waren catastrofaal. Zo ook in het stadje Faenza in de regio Emilia-Romagna. De gevolgen van de natuurramp zijn tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar en hebben diepe emotionele sporen achtergelaten bij de bewoners.

De gemeente Faenza organiseert elk jaar in december een evenement genaamd ‘Giardini di Natale’, waarbij door de gehele stad kersttuinen worden tentoongesteld. Ook een congres maakt onderdeel uit van het programma. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Come un seme a Primavera: Resistenza e Rinascita’, ofwel ‘Als een zaadje in de lente: Veerkracht en Wedergeboorte’.

Leaves of Legacy
Toen de organisatie mij vroeg om op dit congres te spreken, en ik kennis nam van de context, besloot ik uit mijn comfort zone te stappen. Geen presentatie over één van de technische onderwerpen waar ik regelmatig over spreek, maar een onderwerp dat meer aansluit bij het thema van het congres. De lente! Het seizoen dat symbool staat voor hoop, toekomst en nieuw leven.

In mijn voordracht met als titel ‘Leaves of Legacy’ (‘Bladeren van nalatenschap’) heb ik getracht om de verhalen te delen van betekenisvolle bomen die een belangrijke positie innemen bij herdenken en gedenken. Hierbij kwamen onder andere ‘De boom die alles zag’ (Bijlmer vliegramp), de Anne Frank boom en de ‘Survivor Tree’ (Ground Zero) aan bod. Maar ook de aanplant van herdenkingslanen op Familielandgoed Prattenburg, waar ik zelf een boom adopteerde voor mijn overleden vader.

Bomen die symbool staan voor troost, veerkracht, en hoop. Bomen die een levende connectie vormen tussen hemel en aarde, waarin verleden, heden en toekomst samen komen.

Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik uit mijn comfort zone ben gestapt. Een mooi nieuw avontuur in mijn reis door de seizoenen.

“If you give up when it is winter, you will miss the promise of the spring, the beauty of the summer and the fulfillment of the fall”

Written by
Jan Willem de Groot

Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.

Related Articles

AlgemeenReizenVideo's

Leaves of Legacy

"Leaves of Legacy - Historical Trees Shaping Our Future" is a compelling...

Algemeen

Nominatie Greenfluencer 2023

Jan Willem de Groot nam dit jaar het stokje over van de...

KPB-ISAReizenVideo's

Studiereis naar oerbos van Białowieża

Van 21 tot en met 24 september 2023 vond de eerste editie...

AlgemeenReizen

Staan er bomen in Venetië?

In oktober 2023 bezocht ik het Italiaanse Venetië. Het bezoek vond plaats...