Uitgeverij NWST zoekt ieder jaar weer een Greenfluencer. De groene sector krioelt immers van het talent én de mooie groene initiatieven. Dit moet wat ons betreft ondersteund worden. Wij selecteren daarom ieder jaar elf dappere en innovatieve ‘gekken’ uit de sector. Waarom elf? Elf is het gekken getal, en om verandering teweeg te brengen moet je wellicht een beetje gek zijn.
Voor de vijfde maal presenteren wij jou de dapperste en innovatiefste groenprofessionals. Vrouwen en mannen die voorop durven te lopen als het gaat om thema’s die ertoe doen. Die, met hun hoofd boven het groene maaiveld, verandering tot stand brengen. Want zeg nu zelf: of het nu gaat om klimaatproblematiek of gezondheidsproblematiek, groen is altijd een goed antwoord.
Kennisdeling is en blijft belangrijk
Jan Willem de Groot heeft sinds dit jaar het stokje overgenomen van een eerder genomineerde Greenfluencer Henry Kuppen als directeur van Terra Nostra. Maar directeur ergens van zijn maakt nog geen Greenfluencer. Maar De Groot deed, meer, veel meer. Zo was hij oprichter en initiatiefnemer achter de huidige Boominfodag. Een dag waarop Boomverzorgend Nederland samenkomt voor kennisdeling. Precies die kennisdeling is een belangrijke pijler voor de Groot. Zo heeft hij in 2016 als medeauteur bijgedragen aan het boek ‘Trees: A Lifespan Approach’. Verder is hij betrokken bij de kennisbijeenkomsten als bestuurslid binnen de KPB-ISA en vertegenwoordigt hij Nederland namens Koninklijke VHG in de European Arboriculture Council.
Auteur: Heidi Peters, NWST
We spreken Jan Willem de Groot terwijl hij in de trein zit naar Bologna, waar hij een presentatie gaat geven op een beurs. ‘Je moet er iets voor overhebben als je niet meer wilt vliegen,’ lacht hij. De Groot groeide op aan de rand van het Edese bos en daar is de liefde voor bomen in hem geworteld. Na de opleiding Bos- en Natuurbeheer is hij aan de slag gegaan in de boomverzorging en later in het boomadvies, ook als zelfstandig adviseur, en sinds dit jaar als directeur van Terra Nostra. ‘In de boomverzorging zijn veel technologische ontwikkelingen geweest, zoals de grondradar en de geluidstomograaf.
Ook verschoof het werken van anologe kaarten naar het werken via computers en online. Dat vond en vind ik allemaal erg interessant. Nu, in m’n huidige rol, sta ik iets verder af van de praktijk, maar werk ik dagelijks met mensen die dezelfde passie hebben als ik en die door middel van bomen onze leefomgeving gezonder willen maken. Daar krijg ik energie van, of het nu mensen zijn in de uitvoering of de meer technisch geschoolden.’
Theoretische kennis naar de dagelijkse praktijk
Donderdag 7 maart 2024 wordt de vijftiende Nederlandse Boominfodag gehouden. Het idee voor dit congres kwam jaren geleden uit de koker van De Groot. ‘Terugkijkend realiseer ik me dat ik altijd bezig ben geweest met het delen van kennis. In Nederland hadden we geen congres dat alleen maar over bomen ging. Kijkend naar de succesvolle Deutsche Baumpflegetage in Augsburg, hebben we in Nederland een vergelijkbaar congres georganiseerd en inmiddels is het een traditie geworden. Dat vind ik gaaf om te zien. Tijdens de Boominfodag wordt theoretische kennis vertaald naar de praktijk van de dag en dat maakt de informatie toegankelijk voor iedereen in het vak.’
‘Mocht ik tot Greenfluencer worden verkozen, dan blijf ik de focus leggen op kennis delen en samenwerken. Hoe kunnen we er als groenbranche voor zorgen dat we het belang van groen en hoe het bijdraagt aan een gezond leefklimaat, nog beter op de kaart zetten? Daarmee blijf ik ook dicht bij mezelf en dat is ook belangrijk. Het gaat me niet alleen om het delen van mijn kennis, maar het gaat erom dat iedereen z’n kennis deelt.’ Een aantal jaar geleden schreef De Groot mee aan het boek Trees: A Lifespan Approach om zijn eigen kennis over boomonderhoud te delen. Dit boek is inmiddels ook verschenen in het Pools en in het Hebreeuws.
Nominatie is stukje waardering
‘Kijk, ik doe wat ik doe en dat doe ik al sinds 1996. Het is mooi wanneer je je passie kunt uitoefenen in je werk en je vrije tijd. Zo’n nominatie ervaar ik wel als een stukje waardering voor al het vrijwilligerswerk dat ik ook doe. Het doet me wel wat.’ De Groot is, naast zijn werk bij Terra Nostra, bestuurslid bij KPB-ISA en vertegenwoordigt Nederland namens Koninklijke VHG in de European Arboricultural Council.
Genieten is ook belangrijk
De Groot besluit: ‘Beroepsmatig met bomen bezig zijn betekent ook vaak technisch met bomen bezig zijn. Groen is een element waar waarde aan toegekend wordt, omdat het bijvoorbeeld een ecosysteemdienst levert of vanwege de veiligheid of de conditie van de boom. Maar wat ik me steeds vaker realiseer, is dat ik in dit vak ben begonnen vanwege de bomen. Ik wist niet wat ecosysteemdiensten waren en herkende geen onveilige boom. Het is goed om daar soms weer even bewust van te worden en gewoon te genieten van de bomen, omdat ze zijn zoals ze zijn: bomen. Zonder er iets van te vinden. Ze zijn prachtig en essentieel voor onze leefomgeving.’
Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.
"Leaves of Legacy - Historical Trees Shaping Our Future" is a compelling...
By Jan Willem de Groot10 januari 2024Onlangs mocht ik namens Terra Nostra in het Italiaanse Faenza een presentatie...
By Jan Willem de Groot10 januari 2024In oktober 2023 bezocht ik het Italiaanse Venetië. Het bezoek vond plaats...
By Jan Willem de Groot29 oktober 2023In het centrum van het Italiaanse kustplaatsje Cervia staat een veteraan Witte...
By Jan Willem de Groot22 oktober 2023