Home Algemeen Presenteren in Turijn
AlgemeenReizen

Presenteren in Turijn

Onlangs had ik het voorecht om over bomen te mogen spreken op een congres in Italië. Hieronder een verslag van het congres en van de prachtige stad die ik bezocht.  

Het congres vond op vrijdag 3 maart 2023 plaats op de Universita degli studi di Torino in Turijn, Italië. Het is een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van het land en biedt een breed scala aan bachelor-, master- en doctoraatsopleidingen in verschillende disciplines. De ruimte waarin het binnenprogramma plaats vond was adembenemend mooi met onder andere prachtige fresco’s op de plafonds. De organisatie van het congres lag in handen van Formazione3t, een Italiaanse opleidingsorganisatie die zich richt op het trainen van professionals in de boomverzorgingsindustrie. Formazione3t werkte voor dit congres nauw samen met Stefania Gasperini en Giovanni Morelli. 

Turijn

Turijn is een prachtige stad gelegen in het noordwesten van Italië, in de regio Piemonte. Het is de hoofdstad van de provincie Turijn en staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. De stad is de thuisbasis van vele historische bezienswaardigheden, waaronder het Koninklijk Paleis van Turijn, de Mole Antonelliana en de Kathedraal van San Giovanni Battista. Daarnaast staat Turijn bekend om zijn heerlijke keuken, vooral de beroemde wijnen uit de regio. Ook is Turijn de thuisbasis van de beroemde voetbalclub Juventus FC en het iconische automerk FIAT. Al met al is Turijn een fascinerende stad met veel te bieden voor zowel toeristen als inwoners.

Programma

Het programma startte met een presentatie van Simon Richmond over het verleden, het heden en de toekomst van het vak boomspecialisme. Aansluitend sprak Keith Sacre over de relatie tussen het boomverzorgingsvak en de boomkwekerij. Zijn conclusie was dat het nog te veel twee verschillende werelden zijn en dat samenwerking essentieel is. Ik mocht het morgenprogramma afsluiten met een preentatie over het ondrhoud van jonge bomen. Ik deed dit naar aanleiding van het in 2026 verschenen boek ‘Trees – a Lifespan Approach”. Na een geweldige middaglunch in de binnentuin van het universiteitsgebouw ging het middagprogramma buiten verder in Parco del Valentino. 

Parco del Valentino

Parco del Valentino is een openbaar park gelegen in het centrum van de stad, langs de oever van de rivier de Po. Het park is ongeveer 500.000 vierkante meter groot en herbergt verschillende attracties zoals botanische tuinen en een openluchttheater. Een van de kenmerken van het park zijn de vele bomen die er staan. Er zijn meer dan 7.000 bomen van verschillende soorten, waaronder oude platanen, ceders en eiken. 

In deze prachtige setting was het Giovanni Morelli die een presentatie verzorgde over kroonarchitectuur. De theoretische kennis werd direct omgezet in praktische uitvoering, waarbij verschillende jonge bomen werden gesnoeid.  

Verde 25

Ik had gelukkig ook nog wat vrije tijd die ik gebruikt heb om een aantal bijzondere locaties in Turijn te bezoeken. Eén van deze locaties stond met stip bovenaan mijn lijstje: Verde 25.

Verde 25 is een opvallend groen gebouw gelegen in het centrum van Turijn. Het gebouw is ontworpen door architect Luciano Pia en is een prachtig voorbeeld van moderne architectuur die natuurlijke elementen omarmt. Het meest opvallende kenmerk van het gebouw zijn de 150 bomen die uit de vloeren en muren groeien. Deze bomen bieden niet alleen een uniek visueel aspect, maar dienen ook als natuurlijke airconditioning en geluidsisolatie. Het groen helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot en helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad.

Het gebouw heeft vijf verdiepingen en biedt ruimte aan een mix van commerciële en residentiële eenheden. De appartementen hebben grote ramen die uitkijken op de bomen, wat zorgt voor een rustgevend en aangenaam uitzicht. Het groene ontwerp van Verde 25 is een geweldig voorbeeld van hoe architectuur kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Het gebouw toont aan dat het mogelijk is om moderne stedelijke ontwikkeling te combineren met de natuurlijke omgeving, wat resulteert in een betere kwaliteit van leven voor de inwoners van de stad.

De rivier de Po

De rivier de Po is een belangrijke waterweg die door Turijn stroomt. Het is de langste rivier in Italië en de belangrijkste rivier van het land. De rivier is een belangrijk onderdeel van het landschap van Turijn en heeft een grote invloed gehad op de geschiedenis en cultuur van de stad. Turijn is gebouwd aan de oevers van de Po en heeft er altijd van geprofiteerd als belangrijke handelsroute. De rivier heeft de stad voorzien van water, voedsel en grondstoffen en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de industrie en economie van Turijn.

Langs de oevers van de Po in Turijn zijn er vele bezienswaardigheden en activiteiten te vinden. Er zijn prachtige parken en wandelpaden, historische bruggen en monumenten, en een levendige rivierpromenade waar u kunt genieten van de mooie uitzichten op de stad en de rivier. Al met al is de rivier de Po een belangrijk en prachtig kenmerk van Turijn, en een bezoek aan de stad zou niet compleet zijn zonder een wandeling langs de oevers van de rivier en het genieten van de prachtige uitzichten.

Mole Antonelliana

De Mole Antonelliana is een iconische bezienswaardigheid in Turijn, Italië. Het is een indrukwekkend gebouw dat werd gebouwd in de 19e eeuw en oorspronkelijk bedoeld was als een synagoge. Tegenwoordig is het een belangrijk museum voor film en multimedia, genaamd het Museo Nazionale del Cinema.

De Mole Antonelliana is ontworpen door de architect Alessandro Antonelli en is meer dan 167 meter hoog. Het heeft een opvallende koepel bovenop het gebouw, die je vanuit bijna elk deel van Turijn kunt zien. Het gebouw heeft een interessante geschiedenis en heeft in de loop der jaren vele verschillende functies gehad. Het is nu een belangrijk symbool van de stad Turijn en een must-see voor elke bezoeker.

Written by
Jan Willem de Groot

Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.

Related Articles

AlgemeenReizenVideo's

Leaves of Legacy

"Leaves of Legacy - Historical Trees Shaping Our Future" is a compelling...

AlgemeenReizen

‘Come un seme a Primavera: Resistenza e Rinascita’

Onlangs mocht ik namens Terra Nostra in het Italiaanse Faenza een presentatie...

Algemeen

Nominatie Greenfluencer 2023

Jan Willem de Groot nam dit jaar het stokje over van de...

KPB-ISAReizenVideo's

Studiereis naar oerbos van Białowieża

Van 21 tot en met 24 september 2023 vond de eerste editie...