Reizen

Ocotillo splendens: overleven in de Coloradowoestijn

Ocotillo splendens: overleven in de Coloradowoestijn

Joshua Tree National Park ligt in de staat Californië op nog geen twee uur rijden ten oosten van Los Angeles. Het nationaal park heeft een afmeting van ongeveer 100 km van oost naar west, en 50 kilometer van noord naar zuid. Joshua Tree National Park heeft twee ingangen, 1 aan de noordwestzijde en 1 aan de zuidzijde van het park. Het park ontleent zijn naam aan de beroemde Joshua Tree bomen (Yucca brevifolia) die je wellicht kent van de albumhoes van de Ierse rockband U2 dat verscheen in 1987.

Eén van de dingen die Joshua Tree National Park zo uniek maakt is het fascinerende woestijnlandschap. In feite komen er in het park twee woestijnlandschappen samen, de Mojave Desert en de Colorado Desert. De Mojavewoestijn ligt op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau en is de enige locatie waar je de Joshua Trees kunt vinden. De Coloradowoestijn ligt een stuk lager (maximaal 400 meter boven zeeniveau) waardoor dit deel van het park aanzienlijk warmer is. Het is in dit deel van Joshua Tree National Park waar we de Ocotillo splendens kunnen vinden.

Ocotillo splendens

Wanneer je door Joshua Tree National Park rijdt kom je ogen en oren tekort. Het landschap is adembenemend en wisselt zich vrij snel af. Daar waar je in het noordelijke deel qua bomen vooral de prachtige Joshua Tree bomen tegen komt, zie je in het meer zuidelijke deel vooral cactussen, yucca’s, creosootstruiken en de direct in het oog springende Ocotillo. Op het eerste oog denk je bij het zien van Ocotillo splendens aan een cactus. In werkelijkheid is de plant echter nauwer verwant aan bosbes en thee dan aan cactus.  

Of het nu gaat om mensen, planten of dieren, wil je in de woestijn overleven dan vraagt dat om enorm veel aanpassingsvermogen. Ocotillo splendens is hier een geweldig mooi voorbeeld van. Zo heeft de plant overal op zijn stam dikke doornen zitten om zich te beschermen tegen vraag van dieren. Wanneer het een lange periode warm en droog is kan de plant zijn bladeren laten vallen waardoor de verdamping afneemt en de kans op verdroging wordt geminimaliseerd. Ook zonder blad is Ocotillo splendens in staat om voedingsstoffen te produceren. Er vindt in de stammetjes van de plant fotosynthese plaats waarbij de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker produceert. In diezelfde stammetjes kan Ocotillo splendens water opslaan.  

De plant heeft net als de meeste planten in de woestijn kleine bladeren. Zodra het een langere periode warm en droog is laat de plant zijn bladeren vallen. Zodra het weer gaat regenen dan lopen de slapende knoppen binnen een paar dagen weer uit en staat de Ocotillo splendens weer volop in het blad. Dit fenomeen kan zich meerdere keren per jaar herhalen en is een unieke eigenschap van de plant.
De kenmerkende vuurrode bloeiwijze van de Ocotillo splendens. De bloemen hebben veel weg van brandende fakkels. Kolibries zijn gek op de nectar van de bloemen van de Ocotillo en je kunt je voorstellen hoe gaaf het moet zijn om een Kolibrie bij deze plant aan het werk te zien.
Details locatie

De beste plek om Ocotillo splendens te bekijken is ter hoogte van Ocotillo Patch. Wanneer je Joshua Tree National Park aan de noordwestzijde binnen rijdt dan bevindt Ocotillo Patch zich op ongeveer een uur rijden. Er is ruimschoots voldoende gelegenheid om je auto te parkeren en rustig rond te wandelen.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Written by
Jan Willem de Groot

Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.

Related Articles

AlgemeenReizenVideo's

Leaves of Legacy

"Leaves of Legacy - Historical Trees Shaping Our Future" is a compelling...

AlgemeenReizen

‘Come un seme a Primavera: Resistenza e Rinascita’

Onlangs mocht ik namens Terra Nostra in het Italiaanse Faenza een presentatie...

KPB-ISAReizenVideo's

Studiereis naar oerbos van Białowieża

Van 21 tot en met 24 september 2023 vond de eerste editie...

AlgemeenReizen

Staan er bomen in Venetië?

In oktober 2023 bezocht ik het Italiaanse Venetië. Het bezoek vond plaats...