Home Nederlandse Boominfodag Programma Boominfodag 2023
Nederlandse Boominfodag

Programma Boominfodag 2023

Donderdag 11 mei vormt de bosrijke omgeving van Yuverta mbo Velp het decor van de 14e Nederlandse Boominfodag. Dit jaarlijks terugkerende evenement zal meer dan 200 boomspecialisten en geïnteresseerden bij elkaar brengen voor een dag vol discussies, presentaties en netwerkmogelijkheden.

14e Nederlandse Boominfodag op donderdag 11 mei bij Yuverta mbo Velp

De Nederlandse Boominfodag is dé plek waar bomen en groene infrastructuur samenkomen. In vier parallelsessies bieden uiteenlopende sprekers een divers en actueel programma aan. Onderwerpen variëren van ecologie en klimaatadaptatie tot boombeleid en lichaamstaal van bomen. Voor deelnemers aan de lezingen zijn er ETW/ETT-hercertificeringspunten te behalen.

Marc van Rosmalen namens Koninklijke VHG: ‘De jaarlijks terugkerende Boominfodag is een inspirerend event voor alle boomspecialisten en boombeheerders in Nederland. Met allerlei interessante lezingen en workshops, met veel interactie tussen boomspecialisten en opdrachtgevers. Het belang van bomen in de stedelijke omgeving is actueler dan ooit. Het is daarom een must om hierbij aanwezig te zijn.’

Eerste sprekers en programmaonderdelen bekend

De sprekers van deze editie zijn een gevarieerde groep experts op het gebied van bomen en boomverzorging. Verspreid over tien thema’s delen zij hun kennis en kunde. Alvast een eerste sneak peek: binnen de themalijn ‘Het beleid valt niet ver van de boom’ mogen we luisteren naar sprekers als Dick Oosthoek (Groenkeur), Melanie Brunings (Norminstituut Bomen), Jos Bregman (aka Wdwrd) en Mark Rotteveel (Pius Floris Boomverzorging). Angeline Mette (Groenvisie Mette) gaat in de categorie ‘Geïnspecteerde bomen’ in op de zogenoemde ‘Visual Tree Assessment’. En ook het onderwerp i-Tree zal niet ontbreken: het afstudeerproject van Sanne Keizer (I-TREE 2.0-NL) is een onderdeel van i-Tree 2.0-NL. Bijzonder trots zijn we op de aanwezigheid van Jessica den Outer die een presentatie zal verzorger over de Rechten van de Natuur. Vanuit Zweden komt Vikki Bengtsson, bekend van het Europese VETcert project, een presentatie verzorgen over het beheer van veteraanbomen. Op dag 2 zal er over dit onderwerp een workshop plaatsvinden waarbij plaats is voor 20 geïnteresseerden. 

Dit is nog lang niet alles, want meer sprekers zullen volgen. Bekijk de reeds ingevulde programmaonderdelen op www.boominfodag.nl.

Jan Willem de Groot gaat nog iets dieper in op de invulling van de dag: “Naast de presentaties van sprekers biedt de Boominfodag ook mogelijkheden om nieuwe technologieën en apparatuur te ontdekken. Leveranciers en fabrikanten zullen aanwezig zijn om de nieuwste producten en diensten te tonen en hun expertise te delen.” De aula van de school in Velp fungeert daarbij als de ultieme ontmoetingsruimte.

Ik heb mijn carrière gewijd aan een belangrijke missie: een groene toekomst voor toekomstige generaties. Ik ben gespecialiseerd in de Rechten voor de Natuur, waarin mijn liefde voor de natuur en interesse in het recht samenkomen.

Jessica den Outer

Presentatie over haar recent verschenen boek  ‘Rechten voor de Natuur’

Jessica den Outer heeft een achtergrond in milieurecht en is sinds 2017 betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Den Outer is veelgevraagd adviseur en spreker en zet zich graag praktisch in. Zo schreef zij mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet. Ook in Nederland pleit zij voor erkenning van Rechten voor de Natuur en is zij een van de initiatiefnemers achter de Maas in de Wet. Voor haar inzet voor natuur behaalde zij meerdere prijzen. In 2019 werd den Outer als één van de jongste experts op dit gebied aangewezen door de Verenigde Naties. In het voorjaar van 2023 verschijnt haar boek ‘Rechten voor de Natuur’ (Lemniscaat) waarin zij de verhalen achter voorbeelden van Rechten voor de Natuur over de hele wereld vertelt.

Korte samenvatting: In 1972 schreef de jurist Christopher D. Stone het pleidooi ‘Should Trees Have Standing’ waarin hij bepleitte dat natuur, net als de mens, rechten zou moeten krijgen. Een voogd zou dan voor de belangen van natuur kunnen opstaan. In ons huidige rechtssysteem heeft een boom net zoveel rechten als een lantaarnpaal. Geen, dus. Maar dat is snel aan het veranderen. Rechten van natuur is de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw en over de hele wereld krijgen bergen, bossen en rivieren rechten. In deze inspirerende presentatie neemt Jessica den Outer ons mee langs voorbeelden van rechten van de natuur over de hele wereld, van het Te Urewera bos met rechtspersoonlijkheid in Nieuw-Zeeland tot de rechten van een bijzonder nevelwoud in Ecuador. Na deze reis belanden we in Nederland. Wat kunnen wij hier leren van rechten voor bomen?

Vikki Bengtsson

Presentatie en workshop over beheer van veteraanbomen en VETcert

Vikki Bengtsson is een senior-ecoloog die werkt bij Pro Natura in Zweden. Ze heeft al 30 jaar professionele ervaring met natuurbescherming en heeft gewerkt aan projecten met betrekking tot het praktisch beheer en herstel van veteraanbomen en het beheer van oude knotbomen op verschillende locaties in Europa. Ze traint boomspecialisten in de zorg en het beheer van oude bomen en was projectmanager voor het Europese VETcert-certificeringsprogramma.

Op donderdag 11 mei zal Vikki een presentatie verzorgen over het beheer van veteraanbomen. Op de 2e dag van de Nederlandse Boominfodag wordt een workshop aangeboden voor een groep van maximaal 20 personen. Tijdens de workshop gaan de deelnemers na een introductie binnen op de fiets erop uit om een aantal veteraanbomen te bezoeken in Park Sonsbeek. Vikki zal de deelnemers aan de hand van de VETcert methode meenemen in de beheermogelijkheden van deze waardevolle bomen. 

Nederlandse Klimkampioenschappen voor Boomspecialisten

Ook dit jaar vindt gelijktijdig op het landgoed Larenstein de Nederland Kampioenschappen voor Boomspecialisten van KPB-ISA plaats. De kampioenschappen, welke diverse uitdagende onderdelen zoals klimmen, zagen en snoeien van bomen op hoogte bevatten, zijn niet alleen een sensatie om te zien, maar spelen ook een belangrijke rol bij het vestigen van aandacht op het gebied van boombeheer.

Een vruchtbare samenwerking

Net als voorgaande edities zijn brancheorganisatie Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Vereniging Stadswerk Nederland de organisatoren van de Boominfodag, in samenwerking met Jan Willem de Groot. Ook is er samenwerking met de KPB-ISA, in het kader van de klimkampioenschappen. De Nederlandse Boominfodag wordt dit jaar mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Arnhem, de gastvrije ontvangst door Yuverta en een groot aantal sponsoren.

Meer informatie en alvast aanmelden

De komende weken wordt het volledige programma van de Nederlandse Boominfodag bekend gemaakt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Nederlandse Boominfodag: www.boominfodag.nl. Volg ook de Nederlandse Boominfodag op social media of schrijf u in op de website om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Written by
Jan Willem de Groot

Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.

Related Articles

Nederlandse Boominfodag

14e editie Boominfodag een daverend succes!

Donderdag 11 mei vond de 14e editie van de jaarlijkse Nederlandse Boominfodag...

KPB-ISANederlandse BoominfodagVHG Platform Boomspecialisten

Save the Date: Boominfodag en NKB 2023

NKB en Nederlandse Boominfodag van 11-13 mei 2023 op Landgoed Larenstein De...

Nederlandse BoominfodagVideo's

Boominfodag Live 2021:Talkshow Ecosysteemdiensten

De Nederlandse Boominfodag 2021 kon helaas niet live plaatsvinden. Daarom werd er...

Nederlandse Boominfodag

Een leerzame en gevarieerde BoomInfodag 2011

De Boominfodag 2011 vond dit jaar plaats in Voorthuizen. Op deze –...