Home Algemeen Presenteren over ‘Trees – A Lifespan Approach’ in Riga
AlgemeenReizen

Presenteren over ‘Trees – A Lifespan Approach’ in Riga

Op 1 juni 2023 mocht ik een presentatie verzorgen in Riga. Riga is de hoofdstad van Letland en een bruisende stad die een rijke geschiedenis combineert met moderne flair. Het is bekend om zijn prachtige architectuur, sfeervolle oude binnenstad, levendige cultuur, uitstekende keuken en bruisend nachtleven. Een fascinerende bestemming vol charme en diversiteit.

Aanleiding voor mijn bezoek aan Riga was de uitnodiging van ‘Latvijas Kokkopju – Arboristu biedrības’, ofwel de Letse associatie voor boomverzorgers, om te spreken op de Tree Conference Riga 2023. In mijn presentatie heb ik gesproken over het planmatig onderhoud van bomen. E.e.a. gebaseerd op het in 2016 verschenen boek “Trees – A Lifespan Approach”. In deze blog een (foto)verslag van mijn verblijf in deze prachtige stad. 

Tree Conference Riga 2023

Het congres vond plaats op 1 en 2 juni in het hoofdkantoor van het Letse Staatsbosbeheer. Het congres werd aangekondigd als de belangrijkste conferentie op het gebied van ‘Urban Forestry’ en boomverzorging in de Baltische regio. Prekers uit verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (John Parker), Noorwegen (Kristin Moldestad), Nederland (Cecil Konijnendijk) en de Tsjechische Republiek (Ondrej Kolarik), spraken over relevante onderwerpen. 

Riga stad

Een bezoek aan de stad Riga is absoluut de moeite waard. Een aantal absolute hoogtepunten van mijn bezoek aan de stad deel ik graag. 

House of Blackheads Een iconisch meesterwerk van architectuur en geschiedenis. Dit imposante gebouw, ooit de ontmoetingsplaats van kooplieden, verwelkomt nu bezoekers met zijn prachtige gevel en fascinerende verhaal.”

Adembenemend uitzicht op het historische stadscentrum van Riga vanaf de Valdemara iela-brug. Een harmonieuze mix van prachtige architectuur, de imposante rivier en het levendige stadscentrum die de essentie van deze betoverende Baltische stad vastlegt.

Three Brothers Deze prachtige historische huizen, daterend uit de 15e, 16e en 17e eeuw, vertegenwoordigen de architectonische evolutie van de stad. Een iconisch en fotogeniek deel van de sfeervolle oude binnenstad van Riga.

Nativity of Christ Cathedral Prachtige architectuur en spirituele pracht: de Nativity of Christ Cathedral is een iconische bezienswaardigheid in Riga. Deze majestueuze kathedraal, met zijn indrukwekkende koepels en levendige geschiedenis, is een symbool van religieuze harmonie en een must-see attractie voor bezoekers.

Powder Tower Dit is een middeleeuwse monument een symbool van de rijke geschiedenis van Riga. Ooit gebruikt om buskruit op te slaan, biedt het nu een adembenemend uitzicht over de stad. Een must-see bezienswaardigheid voor geschiedenisliefhebbers en panoramische foto’s.”

Majestueus moment: de Valdemara iela-brug badend in het warme avondlicht van een betoverende zonsondergang. Een prachtig uitzicht dat de schoonheid van Riga’s architectuur en natuur harmonieus samenbrengt.”

Sporen van een bever in het hart van Riga Deze aangevreten boom in de haven van het stadscentrum getuigt van de harmonieuze co-existentie tussen mens en dier, waar natuur en stedelijke omgeving samenkomen.

Bastejkalna Park Geniet van de serene schoonheid in het Bastejkalna Park: een oase van rust en groen in het hart van de stad Riga.

Boomchirurgische ingreep

Een oude boomchirurgische ingreep in één van de oude lindebomen aan de rand van het park. Ongetwijfeld een ingreep uit de jaren ’80 toen deze manier van ‘boomverzorging’ nog de normaalste zaak van de wereld was. Gelukkig weten we inmiddels beter. 

De jeugd heeft de toekomst

Een gezonde jonge linde in de K. Barona Iela. De boom groeit goed en heeft tevens een goede kroonstructuur. Over dit onderwerp ging mijn presentatie tijdens het congres. Het is belangrijk om nu jeugdsnoei uit te voeren en daar niet te lang mee te wachten. Aangezien de boom langs de weg staat is er een bepaalde takvrije ruimte nodig (circa 4.5 meter boven wegprofiel). Des te eerder de boom wordt gesnoeid des te dunner de te verwijderen takken en des te kleiner de kans op inrottende snoeiwonden. 

Bezoek aan Cenas tirelis

Cenas tirelis is een prachtig natuurgebied gelegen in Letland, op een geringe afstand van Riga. Met zijn uitgestrekte landschappen en diverse flora en fauna is het een ware oase van natuurlijke schoonheid. Het gebied is bekend om zijn weelderige bossen, serene meren en schilderachtige moerassen. Het biedt een thuis aan talloze zeldzame planten en dieren, waaronder verschillende soorten vogels, zoogdieren en amfibieën. Cenas tirelis is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars, die kunnen genieten van rustige wandelpaden, vogelspotten en het verkennen van de prachtige omgeving. Met zijn ongerepte en ongerepte charme is Cenas tirelis een must-visit bestemming voor iedereen die de natuurlijke pracht van Letland wil ervaren.

In het natuurgebied loopt een houten wandelpad dat bezoekers de mogelijkheid biedt om dit gebied te verkennen op een unieke en milieuvriendelijke manier. Het houten wandelpad slingert door het landschap en biedt prachtige uitzichten op de omringende bossen, meren en moerassen. Het pad is zorgvuldig ontworpen om de natuurlijke omgeving te beschermen en minimaliseert verstoring van het delicate ecosysteem. Terwijl je over het pad loopt, word je omringd door de rust en schoonheid van de natuur, terwijl je geniet van de geluiden van zingende vogels en het ruisen van de bladeren. 

De moerassen in het Cenas tirelis-gebied zijn een belangrijk kenmerk van het landschap en spelen een cruciale rol in het ecosysteem. Ze dienen als belangrijke habitats voor een verscheidenheid aan planten- en diersoorten, waaronder zeldzame en bedreigde soorten.

Bezoek aan Kauguri Beach

Kauguri Beach is een populaire kustbestemming in Letland, gelegen aan de Golf van Riga. Het strand bevindt zich in de badplaats Jūrmala, ongeveer 25 kilometer ten westen van de hoofdstad Riga. Kauguri Beach staat bekend om zijn uitgestrekte zandstranden, kalme wateren en aangename sfeer.

Het strand trekt zowel lokale bewoners als toeristen aan, vooral tijdens de zomermaanden. Het is een ideale plek om te ontspannen, zonnebaden, zwemmen en genieten van de prachtige Oostzee. Er zijn ook verschillende voorzieningen beschikbaar, waaronder strandpaviljoens, cafés, speeltuinen en sportfaciliteiten.

Kauguri Beach biedt tevens de mogelijkheid om langs de kustlijn te wandelen en te genieten van de frisse zeelucht. Het strand en de omliggende duinen vormen een belangrijk natuurgebied en zijn de thuisbasis van verschillende plantensoorten en vogels.

Written by
Jan Willem de Groot

Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.

Related Articles

AlgemeenReizenVideo's

Leaves of Legacy

"Leaves of Legacy - Historical Trees Shaping Our Future" is a compelling...

AlgemeenReizen

‘Come un seme a Primavera: Resistenza e Rinascita’

Onlangs mocht ik namens Terra Nostra in het Italiaanse Faenza een presentatie...

Algemeen

Nominatie Greenfluencer 2023

Jan Willem de Groot nam dit jaar het stokje over van de...

KPB-ISAReizenVideo's

Studiereis naar oerbos van Białowieża

Van 21 tot en met 24 september 2023 vond de eerste editie...