Aanvang 09:15 uur
Locatie Yuverta MBO Velp
Adres Larensteinselaan 26b, Velp
Aanmelden Direct aanmelden
Op zaterdag 18 maart 2023 viert Yuverta in Velp het 120-jarig jubileum onderwijs in Bos- en Natuurbeheer (mbo en hbo). Tijdens dit event zal Yuverta de Hotspot Boom, bos en natuur lanceren en wordt tevens het Nationaal Platform Bomen gelanceerd.
Tijdens dit event zal de lancering van Nationaal Platform Bomen plaatsvinden. Dit is een initiatief van Intergemeentelijke Studiegroep Boomverzorging (ISB) en Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Samen met andere boomgerelateerde organisaties wil dit platform kennis, ervaring en activiteiten rond bomen ontsluiten en alle informatie samenbrengen op een plek. De tijd dat bomen slechts decoratie waren is voorbij. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat bomen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van ons leefklimaat, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Het Nationaal Platform Bomen heeft als doel het positioneren van bomen in stedelijke omgeving en is gericht op het verbinden van de bomensector. Op die manier wil het Nationaal Platform Bomen samen met verschillende partners werken aan een gezonde groene leefomgeving. Namens het Nationaal Platform Bomen zullen Djorn Noordman en Jan Willem de Groot de officiële lancering van het platform verzorgen.
Lezing 1: 11:15 uur
Lezing 2: 12:15 uur
Cecil Konijnendijk noemt zichzelf een ‘Global Urban Forester’. Hij heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van stadsbossen, stadsbomen en ander stedelijk groen. Bovendien is hij een van de drijvende krachten van de internationale urban forestry-gemeenschap.
In deze presentatie geeft Cecil Konijnendijk namens het Nationaal Platform Bomen een overzicht van de meest recente ontwikkelingen op het vlak van stedelijke vergroening, zowel internationaal als in Nederland. Bomen en groen worden steeds meer serieus genomen, bijvoorbeeld als onderdeel van klimaatactie en het verbeteren van onze gezondheid. Het vakgebied van de ‘Urban Forestry’ levert hier belangrijke bijdragen aan, van straatboom tot stadsbos, en van beleid tot beheer. We weten inmiddels steeds meer over de baten van bomen, maar hoe brengen we deze kennis in de praktijk? Wat kan gebruik van de zogenaamde 3:30:300-vuistregel bijdragen aan groenere en betere steden? Uit welke andere veelbelovende concepten en voorbeelden kunnen we lering trekken voor Nederland?
Prof. Cecil Konijnendijk
Cecil heeft steden en organisaties in meer dan 30 landen geadviseerd tijdens het ontwikkelen en uitvoeren van stedelijk groenbeleid. Momenteel is hij directeur van het Nature Based Solutions Institute en ook verbonden als gastonderzoeker aan de Wageningen Universiteit en als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van British Columbia in Vancouver. In februari 2021 lanceerde Cecil de 3:30:300-vuistregel voor groenere en gezondere steden. Na 25 jaar in het buitenland gewoond te hebben is hij nu weer terug in Nederland.
Meer informatie en direct aanmelden doe je via de volgende link: Hotspot boom, bos en natuur (yuverta.nl)
Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.
Zaterdag 18 maart lanceerden Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en...
By Jan Willem de Groot20 maart 2023NKB en Nederlandse Boominfodag van 11-13 mei 2023 op Landgoed Larenstein De...
By Jan Willem de Groot27 januari 2023EAC – European Arboricultural Council, de Europese koepelorganisatie voor boomspecialisten, heeft besloten...
By Jan Willem de Groot8 december 2022