KPB-ISA

Kennisbijeenkomst KPB-ISA over geavanceerde zaagtechnieken

Kennisbijeenkomst KPB-ISA over geavanceerde zaagtechnieken

Op zaterdag 11 februari 2023 vond er op de Empese en Tondense Heide een kennisbijeenkomst plaats van de KPB-ISA. Onder leiding van Ruben van Praag gingen de aanwezigen het bos in om te leren over geavanceerde zaagtechnieken.  

Empese en Tondense Heide
Morgen- en middagprogramma

Het programma van de KPB-ISA kennisbijeenkomst was verdeeld in een morgen- en middagprogramma. Deelnemers konden zich voor één van beide dagdelen inschrijven. Nadat Ruben van Praag, Bouke Terpstra en Jan Willem de Groot om 8 uur begonnen waren met het voorbereiden van de dag druppelde de deelnemers voor het morgenprogramma één voor één binnen. Na een vers gezet kopje koffie wandelden de circa 30 deelnemers om 9 uur richting het bosperceel waar de demonstratie zaagtechnieken gegeven zouden gaan worden.  

Empese en Tondense Heide

De Empese en Tondense Heide is een natuurgebied in de buurt van de dorpjes Empe en Tonden. Beheerder van het natuurgebied is Natuurmonumenten. Vanaf de parkeerplaats waar we verzamelden was het ongeveer 20 minuten lopen naar het bosperceel waar Ruben de demonstraties gaf. Onderweg kon er genoten worden van het prachtige landschap. Een weids en waterrijk gebied, met diverse vennen. Natuurmonumenten is op enkele percelen recentelijk gestart met het afgraven van de bovenste, voedselrijke toplaag om water langer in het natuurgebied vast te houden. 

Demonstraties geavanceerde zaagtechnieken

In het bosperceel aangekomen verzorgde Ruben van Praag verschillende demonstraties waarbij hij telkens een andere zaagtechniek gebruikte. Na eerst de theorie uitgelegd te hebben werd de zaagtechniek vervolgens in de praktijk gebracht. In het (natte) bosperceel wordt een dunning van berken uitgevoerd hetgeen ons de kans gaf om een aantal van deze bomen te vellen. Wil je meer weten over de verschillende zaagtechnieken dan adviseer ik je om deze webinar van de KPB-ISA terug te kijken. 

Het morgenprogramma werd afgesloten met een lunch op de parkeerplaats, waarna om 13:00 uur het middagprogramma startte voor groep 2. We kunnen terugkijken op een hele leerzame en gezellige dag. 

Website Empese en Tondense Heide

Meer informatie over de Empese en Tondense Heide kun je vinden op de website van Natuurmonumenten. Het bezoeken van het gebied is absoluut de moeite waard!

Written by
Jan Willem de Groot

Wij laten bomen leven! Dat is de missie waaraan ik samen met een team van gepassioneerde boomspecialisten dagelijks werk.

Related Articles

KPB-ISAReizenVideo's

Studiereis naar oerbos van Białowieża

Van 21 tot en met 24 september 2023 vond de eerste editie...

KPB-ISAVideo's

KPB-ISA kennisbijeenkomst 8 april 2023 met Tom Joye

Op zaterdag 8 april 2023 was Tom Joye gastspreker tijdens de kennisbijeenkomst...

KPB-ISAReizen

Studiereis KPB-ISA 2023 Białowieża

De afgelopen maanden samen met collega’s uit Polen gewerkt aan een unieke...

KPB-ISAVideo's

Video KPB-ISA kennisbijeenkomst over geavanceerde zaagtechnieken

Op zaterdag 11 februari 2023 vond er op de Empese en Tondense...